10 de novembre, 2005

No entenc el que passa a França

Està ple de gent que pontifiquen sobre tot el que no saben, que ens expliquen per què ha passat el que ja sabem, i que era inevitable, però no en tenien ni idea cinc minuts abans. Jo ho vull deixar clar d'entrada: no ho entenc, el que està passant a França.

Us recomano La Haine, veureu com això ja fa temps que estava madurant. Però com es passa del "malaise des quartiers difficiles" a una revolta generalitzada per tot el país, cremant mil cotxes cada nit? No ho entenc, el que està passant a França.

Havent-hi viscut, i havent vist de prop com són aquestes "cités" dels HLM i la gent que hi viu, i com són considerats pels francesos-francesos, es pot pensar que sí, que allà s'han muntat uns guetos monumentals i aquesta és la clau de la qüestió. Però que s'arribi a un nivell de malestar prou fort perquè una espurna en un barri faci encendre, per pura imitació, la revolta a tot França, qui s'ho podia pensar? La preocupació hi era. Els polítics n'eren conscients. El Sarkozy és on és per la campanya populista que feia sobre el tema. I està clar que el seu mètode ha fracassat, si més no com a prevenció. Es pot pensar que els seus discursos fins i tot han ajudat a fer insostenible la situació, no ho sé. Ara, donar-li les culpes a ell és ben forassenyat! Ni ell ni cap dels altres enarques que porten França semblen saber com han anat a parar a l'atzucac on estan, ni molt menys com sortir-ne. No sóc l'únic que no ho entén, el que està passant a França.

I què passarà ara? Bé, aquesta revolta no sembla tenir un líder ni una organització que li permeti oposar-se amb èxit a les forces de l'Estat, per tant hauria d'anar perdent pistonada i apagar-se, de moment. Per ressorgir, qui sap, en qualsevol ocasió. Però de veritat, no ho entenc, i fer prediccions sobre una cosa que no entens té tantes possibilitats d'èxit com comprar loteria.

(Ah, i si algú defensa que això té a veure amb l'integrisme islàmic, si us plau, que s'ho faci mirar, o més senzill, se n'hi vagi i hi faci un cop d'ull ell mateix)

4 Comments:

At 11/10/2005 11:22 p. m., Blogger Ferran Caballero said...

Jo tampoc ho entenc. Sort en tenim que hi ha gent com la Rahola (amb matisos molt interessants de tenir en compte, per cert) o el "monsieur Fàbregas" que ho ténen molt clar.
Per cert, he observat amb gran satisfacció que figuro al llistat de links. M'ha agradat molt això d'"ideologia difusa i canviant", mai m'havien definit tant bé. Mercès.
PD: tot un honor figurar al costat del senyor de la 13.
Gran bloc (amb c o amb g?), ens veiem!

 
At 11/11/2005 10:26 a. m., Blogger Mikel said...

No te gaire bona pinta aixo de frança,, jo l´unic que entenc a modo de gran resum es que els fills dels primers inmigrants que van anar a currar estan al carrer , sense estudis i sense feina i ha acabat petant.
De totes formes aqui anem uns anys enredareits en el tema inmigracio en ralció amb Frnaça pero ja podem anar mirant com aconseguir que no passi el mateix.

 
At 11/11/2005 11:44 a. m., Blogger pelblocgros said...

Ferran, "ideologia difusa i canviant" ho deia en Viladesau en un post seu per autodefinir-se. Al principi pensava classificar els links polítics en dretes i esquerres, però després m'ha semblat poc apropiat. Per això he afegit aquest apartat.

 
At 11/11/2005 7:09 p. m., Blogger Ferran Caballero said...

Em sembla una decisió molt encertada. Entre altres coses perquè em permet ser-hi!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home