17 de novembre, 2005

Tertulians habituals

Quan una colla d'ignorants pontifiquen sobre temes dels que no n'entenen ni un borrall, més que fer pena, indigna. Perquè si resulta que tu en saps, del tema, te'n pots riure amb ganes, però tots som tan ignorants de la major part de temes com els tertulians habituals, i sovint ens colen els seus prejudicis com si fossin opinions fundades. (Si ens colen opinions, fundades o no, per fets, ja és problema de cadascú...)

De manera que no heu d'esperar de mi una opinió del veredicte sobre el pont que es va ensorrar, perquè ni n'entenc de lleis ni d'enginyeria de ponts i camins.

Ara bé, la política no hem de deixar que es converteixi en una qüestió d'experts, d'una elit que governa en nom del poble i per al poble però sense el poble. Aquesta és la base de la democràcia: una persona, un vot. L'opinió del taxista que escolta la cope val tant com la de l'Ernest o la meva. Tothom té el dret -i potser el deure i tot- d'intentar convèncer el veí i exposar els seus arguments, i finalment d'escollir entre aquells que volen manar a qui sembli que ho farà més bé.

Fins i tot els tertulians habituals.

3 Comments:

At 11/17/2005 6:17 p. m., Blogger Ferran Caballero said...

Tothom té el dret d'opinar però el que caldria aconseguir és que tothom tingués el deure moral de fer-ho amb coneixements i arguments. La perversió de la democràcia és aquest seguidisme cec de les idees alienes que converteixen als ciutadans en soldats de trinxera d'un o altre sistema ideològic com si fóssin peces de Warhammer o de l'Age of Empires.

 
At 11/18/2005 10:32 a. m., Blogger pelblocgros said...

Em sembla exigible això que dius en el sentit que, personalment, només m'escoltaré qui opini amb coneixements i arguments. Però em sembla molt bo que també puguin opinar (o cridar o insultar) aquells que prescindeixen dels arguments, i així es pugui saber de quin peu calcen.

Potser és ingenuitat meva, però em sembla que el seguidisme cec el practiquen sobre tot els membres dels partits i els intel.lectuals a sou, i que els ciutadans en general tenen més criteri del que es pensa.

Que el "model oficial dels fabricants de nans de jardí" qualifiqui de "corruptònia" qualsevol "lugar donde llegue la Caixa, el Tripartito o Zapatero" vols dir que pot fer gaire mal?

 
At 11/20/2005 6:29 p. m., Blogger Ferran Caballero said...

Crec que fa mal perquè acostuma la gent a prendre posició irreflexivament. De la mateixa manera que qui l'escolta s'empassa tot el que diu amb una fe a prova d'arguments, els que s'hi oposen no cal que s'exigeixin explicacions gaire elaborades perquè qui els ha d'escoltar ja se'ls creurà. El problema no és que uns diguin estupideses sinó que ens acostumem a rebatre'ls amb estupideses però de l'altra cantó de la muralla.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home