14 de desembre, 2006

Això no és liberalisme

Pel motiu que sigui, cada vegada sentim i llegim més opinadors d'ideologia (neo) liberal, i s'ha de reconèixer que moltes vegades són gent ben preparada que argumenta de manera convincent. Penseu en el Sala-i-Martín, o en el Joan Oliver. Però l'article d'avui de l'Oliver és inacceptable en un intel·lectual liberal.

Entre altres perles demagògiques, tot reclamant el dret a defensar-se, escriu: "Si vénen a casa seva vostè els diu que poden endur-se les criatures, no pensi pas a defensar-les que això podria ser mal vist." Això del dret a defensar-se, quan es considera que inclou el dret a clavar un tret al cap de qui t'està intentant robar, no és liberalisme, senyor Oliver. Sí que hi ha un corrent ideològic al món anglosaxó que ho defensa, això: són els libertarians (no llibertaris, que és una altra cosa), però no els liberals. Alguns blocs d'aquesta ideologia són aquest, aquest i aquest.

Un cop aclarit que això no és liberalisme, vull recordar que en aquest país no existeix el dret de tenir ni portar armes, i encara menys el de matar ningú. Ni que et sembli evident que està delinquint. Ni tan sols després que un jutge dictamini que ha comès un delicte, per greu que sigui. No se'l mata. Si el senyor Oliver considera que clavar un tret al cap d'un paio que t'ha entrat a casa és "defensar-se" i està justificat, llavors és que posa en dubte el fonament de l'estat de dret, i el monopoli que l'estat té de la violència i de l'administració de justícia. Està anant molt més enllà de defensar la pena de mort.

Una cosa és que en Salvador Sostres les deixi anar de l'alçada d'un campanar, i una altra és que un pretès intel·lectual i economista amb un pensament sòlid s'apunti a fer populisme amb el dret a defensar-se.

Per què fa això? Se li entén més endavant, quan atribueix les culpes que denuncia: "Aquest és el missatge que està emetent la nostra administració, la de seguretat i la de justícia." I al final: "I si vostè ha aconseguit tenir una casa, ha aconseguit que no hi robin, que no l'ocupin i que no l'incautin, encara no pot estar tranquil del tot. El dia que vostè es mori o que vulgui donar-la als seus fills, haurà de pagar una fortuna a Hisenda. I és que el nostre govern diu que això de suprimir l'impost de successions és una cosa molt injusta i molt de dretes." Qui ell vol atacar és el govern tripartit, com està fent des que es va constituir, i té tot el dret de fer-ho. Ara, ho fa amb una gran demagògia, posant al mateix sac la detenció del gendre dels Tous, els ocupes, la política d'habitatge del govern i la reforma de l'impost de successions (i de passada enganyant sobre el que pretén fer el Castells amb l'impost aquest).

Això no és digne del senyor Oliver, ni d'un liberal com cal. El liberalisme és molt més respectable que aquestes ximpleries.

1 Comments:

At 10/31/2007 2:33 p. m., Blogger Dessmond said...

No entraré en el que dius de l'article que ha escrit n'Oliver.
No sé com reaccionaria jo si m'entressin a casa i tingués una escopeta a ma. No sé com ho faries tu, tampoc.
El que si vull dir és que m'ha agradat molt la teva crítica. Ho fas des d'un respecte al liberalisme que no he trobat gaire sobint. I és molt d'agraïr.
Cal ser rematadament civilitzat per dir el que has dit en aquest post teu.
Celebro haver topat amb el teu blog.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home